Η πισίνα στην εποχή του κορωνοϊού COVID-19

Μπορεί να μεταδοθεί ο κορωνοϊός COVID-19 σε πισίνες, υδρομασάζ, τζακούζι και λοιπές άλλες εγκαταστάσεις υδάτων αναψυχής; 

Πόσο ασφαλής είναι η κολύμβηση σε πισίνα την εποχή του COVID-19;

Μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν επιστημονικές αναφορές ότι ο ιός COVID-19 μπορεί να μεταδοθεί στους ανθρώπους μέσω του νερού σε πισίνες, υδρομασάζ, τζακούζι και οι λοιπές εγκαταστάσεις υδάτων αναψυχής. 

Ο ιός εξαπλώνεται κυρίως όταν μολυσμένα σταγονίδια από ασθενείς ή προσυμπτωματικούς φορείς εισπνέονται από το στόμα ή τη μύτη μέσω του βήχα, φτερνίσατος ακόμα και την ομιλία, τόσο σε κλειστά όσο και σε ανοιχτά περιβάλλοντα. Στην περίπτωση των ανοιχτών πισινών βέβαια ο κινδυνος μετάδοσης του ιού από τρίτους είναι σαφώς μικρότερος, εφόσον η συγκέντρωση του ιού στον αέρα αραιώνεται πολύ περισσότερο και δεν λειτουργούν κλιματιστικά συστήματα.

Επιπλέον, η σωστή λειτουργία και συντήρηση των πισινών, υδρομασάζ, τζακούζι κλπ και η απολύμανση του νερού (με χλώριο ή βρώμιο) σύφωνα με τις προδιαγραφές φαίνεται να καθιστά το νερό ασφαλές. 

Ο CDC επισημαίνει ότι σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό για όλους τους επισκέπτες και το προσωπικό σε δημόσιες κολυμβητικές δεξαμενές και εγκαταστάσεις να λαμβάνουν προληπτικά μέτρα για την μετάδοση του ιού:

  • Μείνετε στο σπίτι εάν έχετε μολυνθεί ή μπορεί να έχετε μολυνθεί από τον ιό που προκαλεί το COVID-19.
  • Μείνετε τουλάχιστον 2 μέτρα μακριά (μέσα και έξω από το νερό) από τρίτους
  • Φοράτε μάσκες όταν δεν βρίσκεστε σε νερό.
  • Καλύψτε το βήχα και το φτέρνισμα με ύφασμα/μάσκα (ή χρησιμοποιήστε το εσωτερικό του αγκώνα σας), ρίξτε τις χρησιμοποιημένους μάσκες στα σκουπίδια και πλύνετε τα χέρια.
  • Πλύνετε τα χέρια σας συχνά με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα.
  • Χρησιμοποιήστε απολυμαντικό χεριών με τουλάχιστον 60% αλκοόλ εάν το σαπούνι και το νερό δεν είναι άμεσα διαθέσιμα.

Εγκύκλιος του Υπουργείου Υγείας για τις πισίνες

Όσον αφορά τους διαχειριστές των δημόσιων κολυμβητικών δεξαμενών και λοιπών εγκαταστάσεων υδάτων αναψυχής, το Υπουργείο Υγείας έχει ανακοινώσει αυξημένα μέτρα προστασίας για τη λειτουργία τους που αφορούν οδηγίες για τη χλωρίωση στις πισίνες,  τον συνολικό αριθμό λουομένων/μ2, τον εξωτερικό χώρο της πισίνας αλλά και τη λειτουργία των εσωτερικών πισινών. Αναλυτικά όλα τα μέτρα για κολυμβητικές δεξαμενές, δεξαμενές υδρομάλαξης/υδροθεραπείας και άλλες εγκαταστάσεις υδάτων αναψυχής.

Λειτουργία σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο.

Εσωτερικές κολυμβητικές δεξαμενές: Δεν επιτρέπεται η λειτουργία των εσωτερικών κολυμβητικών δεξαμενών.

Χλωρίωση: σωστή λειτουργία και συντήρηση συστημάτων χλωρίωσης σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία (βλ. ΥΑ Γ1/443/1973 όπως τροποποιήθηκε από την Γ4/1150/76 και την ΔΥΓ2/80825/05 και εγκύκλιο για την «Πρόληψη της νόσου των λεγεωναρίων»). Συστήνεται, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΠΟΥ (Guidelines for safe recreational water environments – Volume 2 – Swimming pools and similar environments), η τιμή του υπολειμματικού χλωρίου στο νερό της δεξαμενής να είναι 1-3 mg/L για τις κολυμβητικές δεξαμενές και έως 5 mg/L για τις δεξαμενές υδρομάλαξης. Χειρωνακτικός έλεγχος (ή χρήση αναλυτή αλογόνου με καταγραφικό χαρτιού) επιπέδων χλωρίου κάθε 4 ώρες για τις κολυμβητικές δεξαμενές και κάθε μία ώρα για τις δεξαμενές υδρομάλαξης και τήρηση αρχείο καταγραφής, εκτός αν υπάρχει αυτόματος αναλυτής αλογόνου και σύστημα παρακολούθησης με σύστημα ειδοποίησης όταν οι τιμές των παραμέτρων είναι εκτός ορίων.

Ρύθμιση του pH: οι τιμές του pH στο νερό των εγκαταστάσεων υδάτων αναψυχής, θα πρέπει να διατηρούνται στα όρια που προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία (βλ. ΥΑ Γ1/443/1973 όπως τροποποιήθηκε από την Γ4/1150/76 και την ΔΥΓ2/80825/05). Τακτική μέτρηση και τήρηση αρχείων καταγραφής pH ανά οκτώ ώρες κατά τη διάρκεια λειτουργίας των κολυμβητικών δεξαμενών και τουλάχιστον ανά δύο ώρες κατά τη διάρκεια λειτουργίας των δεξαμενών υδρομάλαξης και υδροθεραπείας, εφόσον δεν υπάρχει αυτόματο σύστημα καταγραφής.

 

Καθαρισμός και απολύμανση: τήρηση κανόνων καθαρισμού εγκαταστάσεων υδάτων αναψυχής, τακτικός καθαρισμός και απολύμανση σύμφωνα με τις οδηγίες ΕΟΔΥ «Προτεινόμενες διαδικασίες για τον καθαρισμό και απολύμανση χώρων φιλοξενίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19».

Καταιωνιστήρες: οι καταιωνιστήρες (ντους) που εξυπηρετούν τις εγκαταστάσεις υδάτων αναψυχής συνιστάται να διαχωρίζονται με αδιαφανές διαχωριστικό έτσι ώστε να καθίσταται δυνατό το αποτελεσματικό λούσιμο των κολυμβητών πριν να εισέλθουν στη κολυμβητική δεξαμενή. Ισχυρή σύσταση και έμφαση στην ενημέρωση των πελατών με σχετική σήμανση για χρήση των καταιωνιστήρων πριν και μετά τη χρήση της κολυμβητικής δεξαμενής. Συνιστάται να παρέχονται από το κατάλυμα τα απαραίτητα (π.χ. σαπούνι, αφρόλουτρο, κτλ.), καθώς επίσης και υγρό αντισηπτικό κατά την είσοδο στους καταιωνιστήρες.

Αριθμός λουομένων: ο μέγιστος συνολικός αριθμός των εισερχομένων εντός της δεξαμενής κάθε στιγμή δεν θα είναι μεγαλύτερος από έναν λουόμενο ανά 5 m2 επιφανείας νερού.

 

Τήρηση απόστασης: η διάταξη των καθισμάτων (ξαπλώστρες, καρέκλες, πουφ, σεζλόνγκ, κτλ.) θα πρέπει να είναι τέτοια ώστε η απόσταση μεταξύ των ακρότερων σημείων των καθισμάτων δυο ατόμων που βρίσκονται σε δύο διαφορετικές ομπρέλες ή δύο ατόμων που διαμένουν σε διαφορετικό δωμάτιο, να είναι τουλάχιστον 2 μέτρα σε κάθε κατεύθυνση.

Συνιστάται η χρήση υλικών ή κάλυψη αντικειμένων με υλικά που επιδέχονται αποτελεσματικής απολύμανσης στα καθίσματα, τα τραπέζια, τα κουτιά φύλαξης προσωπικών αντικειμένων, τα κουμπιά ειδοποίησης του προσωπικού και στους τιμοκαταλόγους.

Μετά από κάθε αλλαγή πελατών θα πρέπει να απολυμαίνονται τα καθίσματα, τα τραπεζάκια, τα κουτιά φύλαξης προσωπικών αντικειμένων, οι τιμοκατάλογοι και κάθε άλλο αντικείμενο το οποίο θα χρησιμοποιήσει ο επόμενος πελάτης.

Συνιστάται η προσφορά πετσετών που θα καλύπτουν το σύνολο της επιφάνειας και απολύμανση κάθε ξαπλώστρας/καθίσματος μετά από κάθε χρήση. Συνιστάται η απομάκρυνση υφασμάτινων επιφανειών από τις ξαπλώστρες.

Διακοσμητικά συντριβάνια: χρήση πόσιμου νερού στα διακοσμητικά συντριβάνια και απολύμανση με χρήση αλογόνου ή άλλου χημικού απολυμαντικού και διατήρηση σε καλή κατάσταση όλων των μερών τους. Εφόσον παρέμειναν εκτός λειτουργίας για πάνω από έναν μήνα, κατά την επανεκκίνηση τους θα πρέπει να ακολουθηθούν τα βήματα που περιγράφονται στην οδηγία: «ESGLI Guidance for managing Legionella in building water systems during the COVID-19 pandemic».

Πηγές:

ΑΠΕ-ΜΠΕ

https://www.ant1news.gr/eidiseis/article/569990/koronoios-poso-epikindynes-einai-oi-pisines-stin-metadosi-toy-ioy

https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/faq.html?CDC_AA_refVal=https%3A%2F%2Fwww.cdc.gov%2Fcoronavirus%2F2019-ncov%2Fphp%2Fwater.html#Pools,-Hot-Tubs,-and-Water-Playgrounds

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ Εγκύκλιος με Θέμα «Μέτρα προστασίας της Δημόσιας Υγείας στο πλαίσιο αποφυγής της διασποράς του κορωνοϊού SARS-CoV-2 μετά την έναρξη λειτουργίας των κολυμβητικών δεξαμενών, που αδειοδοτούνται σύμφωνα με την Υ.Δ. Γ1/443/1973 (ΦΕΚ 87/Β’/1973) «Περί κολυμβητικών δεξαμενών μετά οδηγιών κατασκευής και λειτουργίας αυτών», Αθήνα, 22 -05-2020, Αρ. Πρωτ:Δ1(δ)/ΓΠοικ32179

Αφήστε τα στοιχεία σας και ένας τεχνικός μας σύμβουλος θα επικοινωνήσει σύντομα μαζί σας